تاکنون برای ۳۹ هزار و ۴۰۴ هکتار از عرصه های منابع طبیعی شهرستان بیرجند طرح مرتعداری تهیه شده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بیرجند از تهیه طرح مرتعداری برای ۳۹هزار ۴۰۴ هکتار از عرصه های مرتعی ممیزی شده در بیرجند خبر داد.
ابراهیم علیپور با بیان اینکه بیش از ۹۷درصد از کل مساحت شهرستان بیرجند را عرصه هاي منابع طبيعي اعم از جنگل ها، مراتع و بیابان تشکیل می دهد.گفت مساحت مراتع شهرستان ۲۷۰هزار ۵۷۱ هکتار است که تاکنون ۴۱سامانه مرتعی با سطحی بیش از ۱۹۵ هزارو ۸۲۸ هکتار ممیزی شده است.
به گفته ی وی این ۴۱ سامانه هزار و ۷۷۳خانوار بهره بردار را شامل می شود که برای بهره برداران بالاتر از ۵۰ واحد دامی پروانه چرا صادرشده است.
وی گفت: ممیزی مرتع مجموعه اقدامات مربوط به تعيين محدوده عرفي، تعيين ظرفيت مرتع و شناسايي بهره برداران واقعی دارای حق استفاده از مراتع، به منظور صدور و اعطاي پروانه چرا است. با انجام این کار، ضمن شناسایی دامداران ذيحق، بهره برداري از مرتع تابع رعایت زمان ورود و خروج دام در مرتع مي شود.
وی با بیان این که پروانه چرای دام، مجوز موقت یک ساله بوده، اما طرحهای مرتعداری سند ۳۰ ساله است که در دفاتر اسناد رسمی بین مدیرکل و مجریان طرح، عقد قرارداد صورت میگیرد، گفت: در طرحهای مرتعداری میتوان فعالیتهای متنوعی انجام داد.
وی ادامه داد: از این ۳۹ هزار۴۰۴ هکتار ، ۱۴ هزار و ۲۵۶ هکتار در قالب ۳فقره طرح مرتعداری برای اجرا، احاله مدیریت شده است.
علیپور، گفت: حفظ، احیا، توسعه و بهره برداری از منابع پایه و کاهش فشار بر عرصههای مرتعی از اهداف اصلی تهیه طرحهای مرتعداری است.
به گفته وی با تهیه و اجرای طرحهای مرتعداری درشهرستان بیرجند، اهداف دیگری همچون بهبود و افزایش پوشش گیاهی، افزایش درآمد و بهبود معیشت بهره برداران و استفاده از تمام ظرفیتهای موجود در عرصههای مراتعی با تاکید بر حفظ کاربری اراضی مرتعی دنبال میشود.
وی، هویت دادن قانونی به بهره برداران، ایجاد حس مالکیت بر مراتع با حضور مرتع داران در دفاتر اسناد رسمی و انعقاد قرارداد ۳۰ ساله، استفاده بهینه و مدیریت بهتر بر عرصههای مرتعی، جهت گیری به سمت مدیریت پایدار و زمینه سازی برای مشارکت تشکلها در احیا، اصلاح و توسعه مراتع و ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری توسط مرتع داران را از جمله مزیتهای تهیه و اجرای طرح مرتعداری برشمرد.
وی اظهار داشت: در طرحهای مرتعداری، برنامههایی با عنوان طرحهای مرتعداری تلفیقی نیز دیده شده که در راستای ارتقای پوشش گیاهی مراتع، ارتقای معیشت مرتع داران و کاهش واگذاری ظرفیتهای شناسایی شده در طرحهای مرتعداری به افراد خارج از طرح هستند.
وی از مرتع داران خواست نگران اجرای طرحهای مرتعداری نباشند و مساعدت لازم را جهت تهیه و اجرای طرح های مرتعداری داشته باشند ، زیرا طرح مرتعداری یک سند است در حالی که پروانه چرای دام، تنها یک مجوز است.
ابراهیم علیپور با اشاره به بند ۲۰ اصلاحیه شیوه نامه فنی و اجرایی بهره برداری از مراتع کشور، گفت : مرتع داران دارای پروانه چرای دام مکلفند حداکثر ظرف مدت ۲ سال پس از ابلاغ کتبی اداره کل نسبت به تهیه طرح مرتعداری اقدام کنند .
وی در پایان با بیان اینکه پروانه های چرای دام صادر شده تا پایان سال ۹۸،حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۰ باید منجر به تهیه طرح اجرایی شود، تصریح کرد: این پروانه ها در غیر اینصورت فاقد اعتبار خواهد بودو مرتع بلا معارض می شود .