مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان این مطلب گفت: پیش بینی می شود در سال جاری بیش از ۶۰ تن محصول آنغوزه در استان جمع آوری گردد و از فروش آن درآمدی بیش از ۶۰ میلیارد ریال نصیب بهره برداران گردد.
نصرآبادی اظهار کرد: این محصولات بر اساس ضوابط قانونی از ۱۰۰ هزار هکتار عرصه های منابع طبیعی در شهرستان های طبس، بشرویه و نهبندان از اوایل تیر تا اوایل شهریور برداشت می شود. که به علت نبود صنایع تبدیلی در ایران به صورت خام صادر می گردد.
وی برداشت هر نوع گیاه دارویی از سطح عرصه های طبیعی را مستلزم رعایت مقررات و دستورالعمل های قانونی دانست و گفت آنغوزه نیز جز گیاهانی است که برداشت آن در صورتی مجاز است که دارای طرح بهره برداری باشد.
گفتنی است آنغوزه برای درمان اختلالات عصبی در کودکان، کاهش فشارخون، رفع دندان درد، درمان یبوست و درمان ناراحتی های تنفسی مانند آسم، سیاه سرفه و برونشیت کاربرد دارد.
در حال حاضر محصول آنغوزه به دو شکل کشته و شیره جمع آوری و به بازار عرضه می گردد. شیره آنغوزه در ابتدای ترشح سفیدرنگ و پس از خشک شدن به زردی می گراید . شیره و کشته آنغوزه دارای بوی تند و طعم گس و تیزی می باشد و بوی آن به سرعت در اطراف پراکنده می شود بطوریکه اگر از فاصله۱۰۰ متری محلی که آنغوزه در آن وجود دارد عبور نماییم بوی آن به راحتی استشمام خواهیم نمود .
مصرف آن در میان مردم بومی بصورت خام از قدیم رایج بوده و از آن جهت دفع کرم معده و بهبود اسید معده استفاده می شود. کشاورزان از آنغوزه به خاطر داشتن بوی تند برای دور کردن حیوانات موذی از درختان میوه و کشتن بعضی از کرم ها و آفات سبزی استفاده می کنند. ولی بطور کلی محصول آنغوزه در داخل کشور مصرف بسیار کمی دارد و تقریباً کل محصول جمع آوری شده بصورت خام از کشور خارج می گردد.
قابل ذکر است که آنغوزه (Ferula Assa Feotida) گياهي علفی، چند ساله، داراي ريشه كمی ضخيم و گوشتی با ساقه قوي است. مرحله رشد گياه از اوايل بهار شروع و تا اواسط تيرماه ادامه دارد سپس دوره خواب بوتههای نابالغ آغاز و تا بهار سال بعد ادامه دارد.
محل رويش اين گياه در استانهاي فارس، خراسان، سيستان و بلوچستان و كرمان ميباشد. گونههای اين جنس داراي پراكنش وسيعی در اكثر نقاط ايران است اما گونههای محدودي از آن توليد آنغوزه مينمايند. در تحقیقیات به عمل آمده در خصوص بررسی اقتصادی برداشت آنغوزه مشخص شده است که بهره برداری آنغوزه فعالیت اقتصادی سودآوری و هرساله ضمن ایجاد اشتغالزایی از ارزش صادراتی قابل توجهی برخوردار است. خراسان جنوبی یکی از استانهای مطرح در زمینه تولید گیاهان داروئی بویژه آنغوزه می باشد.